söndag 20 november 2011

Dygnetruntjour behövs i Skaraborg!


Allt kopierat från: Skaraborgstaxklubb

Upprop för veterinärvård dygnet runt i Skaraborg!


Sjuka Jonna fick vänta på vård
Foto: Magnus Enarsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio


Hej!

Du får det här uppropet från mig, eftersom jag behöver din hjälp med att väcka opinion för att det ska finnas tillgång till veterinärvård dygnet runt i Skaraborg för våra smådjur. Det du kan göra är att skicka ett mejl till mig på adress: brzetterberg@telia.com med ditt namn och antal smådjur som du har. Tack för ditt stöd!

Jonna blir akut sjuk mitt i natten  
Vår tax Jonna blev akut sjuk mitt i natten till den 27 september. Hon kräktes, hade feber, flämtade och skakade. Vi förstod att hon var riktigt dålig, men allt var stängt i Skaraborg och det enda som gick var att ringa Blå Stjärnans betaltelefon i Göteborg. Det gjorde vi vid halv tretiden på natten, men vi fick inte prata med någon veterinär.

För att göra en lång och orolig historia kort åkte vi till Skara Djursjukhus på morgonen, där Jonna blev inlagd. Senare under dagen fick hon diagnosen akut inflammation i bukspottskörteln. Hon fick dropp, antibiotika och smärtstillande och fick sedan stanna för vård i fyra dagar. Hon har fått bra vård i Skara och när vi fick hem henne var hon avsevärt piggare, om än medtagen av sin sjukdom. Det känns väldigt bra att hon mår bättre och att det gick bra den här gången – trots allt!

Men hur går det nästa gång ditt eller mitt smådjur blir sjukt mitt i natten?

Det finns ingen dygnetruntjour i Skaraborg för våra smådjur 
Det känns inte alls bra att det inte finns någon veterinärjour i Skaraborg som fungerar dygnet runt. Det går varken att få telefonråd – eller vad värre är – åka in med sitt sjuka smådjur för att få akut veterinärvård på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Närmaste ställe som man hänvisas till som djurägare är till Djursjukhuset i Jönköping, till Strömsholms Djursjukhus eller till Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg.

  • Till Jönköping Djursjukhus har vi, som bor mellan Falköping och Skövde, ca 9 mil, dvs. drygt en timmes restid. De har inte jour efter kl. 22.30 enligt deras hemsida.
  • Till Strömsholms Djursjukhus är det över 25 mil och mer än tre timmars körning för oss.
  • Till Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg är det ca 15,5 mil och en körtid på över två timmar.

Under den tid det tar för oss att komma till närmaste öppna jourmottagning hinner ditt och mitt djur att dö om vi har otur.

Veterinärerna måste samarbeta och ta gemensamt ansvar för en dygnetruntjour i Skaraborg
Skara Djursjukhus drar i dag det tyngsta lasset genom att ha åtminstone en viss jourverksamhet till oss djurägare. Nu är det dags att alla övriga veterinärer på våra veterinärmottagningar runt om i länet tar samma ansvar. Eftersom det finns många veterinärer borde dessa kunna samverka och ha jourverksamhet på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Våra behov och önskemål som djurägare måste tas på allvar för att våra djur – veterinärernas levebröd – ska få förutsättningar till en bra vård dygnet runt.

Hög tid att vi djurägare agerar för dygnetruntjour i Skaraborg
Det finns många djurägare som, precis som vi, kan hamna i situationen att behöva snabb veterinärhjälp på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Som djurägare är vi beredda att kämpa för dygnetruntjour i Skaraborg genom att sprida opinion i denna angelägna fråga. Nu hoppas vi att du och alla andra smådjursägare har samma inställning. För med allas ert stöd blir vi starka pådrivare och samtalspartners i denna viktiga fråga för våra djurs bästa.

Med vänlig hälsning
Barbro Zetterberg, matte till taxarna Jonna, Ziri och Dilba
_________________________________
Barbro Zetterberg
Valtorp Junkergården 8
521 96 Falköping
Telefon: 0515-312 83, 070-590 85 57
E-post: brzetterberg@telia.com
Detta ställer vi oss givetvis bakom, eftersom det kan vilken dag eller natt som helst hända något med något av våra älskade husdjur, så väl katt som hund! Eller annat husdjur! Därför försöker vi sprida detta ännu mer, se om vi får våran röst hörd. Besök/gå med i facebook gruppen: Upprop för dygnetruntjour i Skaraborg


// Pysslas Kennel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar